Kuvassa pääosaa esittää suoraan uinnista napattu tuore Mäntyharjusta kotoisin oleva siika.
Tämä siika on siis pöydälläni neljä tuntia pyynnin jälkeen.
Viillä kalaan etummaisen evän takaa selkärankaan asti suora viilto. (Kuva 3)
(kuva 4)
Pidä vasemmalla kädellä kiinni kalan päästä ja vedä veitsi selkärankaa pitkin pyrstöön saakka.
Nyt sinulla pitäisi olla kuvan mukainen file pöydällä. (vasen)
Leikkaa kylkiruodot irti. Vie veitseä ruotoja pitkin alaspäin jottei veitsi leikkaa liikaa lihaa pois.
Toisen kyljen fileen saat kun käännät kalan ja viet taas veitsen selkärankaa pitkin kohti pyrstöä. Tämä meni kerralla hyvin.
Sormen osoittamaan kohtaan ei juurikaan lihaa jäänyt. Perkeistä voit tehdä kalakeitto pohjan tai kalaliemen. Poista siolloin ensin kidukset.
Voit poistaa fileestä nahan jos haluat. Aloita pyrstöstä ja vie veitsi nahkaa pitkin toiseen päähän.
Kuvasta näet miten vähän lihaa jäi nahkaan kiinni. Mitä vähemmän, sen parempi.
Voit lopuksi nyppiä keskellä filettä olevat pystyruodot ruotopinseteillä pois. Tunnet ruotorivin sormella kokeilemalla. Siian liha on niin hauras, että tämä toimii paremmin
lohikalalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti