Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 5. tammikuuta 2015

 

 

Leivo Leipää Loppiaisena

Mittaa työpöydälle reilu 12dl vehnäjauhoja ja lisää 1dl hiivaleipäjauhoja luonnetta antamaan.

Liota 50g tuorehiivaa 3dl kädenlämpöiseen veteen. Lisää veteen suola 3-4tl ja siirappia 3 rkl. Käytin tähän leipäsiirappia.

Tee jauhokekoon kolo johon kaadat varovasti hiivaveden. Varo ettei padot sorru ;) Jos näyttää siltä, että et voi laittaa kaikkea nestettä kerralla niin älä laita. Jos pato sortuu niin neste on aika vikkelästi matolla. Tämä tehdään siis niinkuin pastataikina.

Pyöritä kättäsi ja anna jauhon sekoittua pikku hiljaa nesteeseen. Sekoita kunnes neste on sekoittunut jauhoihin.

Lisää 2dl kädenlämpöistä vettä. Vaivaa taikina kunnes saat siitä löysähkön taikinan. Joudut tod.näk. lisäämään vähän jauhoja.

 Nyt lähdetään sitten hakemaan taikinaan sitkoa joka on tärkeä leivän rakenteen kannalta. Vaivaa ja painele huolella taikinaa käsin noin 5 minuuttia. Huomaat kuinka taikina saa kimmoisuuden.

Laita pieni määrä jauhoja taikinan pinnalle ja muotoile siitä pallo. Jätä pallo uunipellille kohoamaan. Anna nousta rauhassa 40 minuuttia.


Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, poista siitä ilmakuplat.

Painele ilmat pihalle siitä! Voit vaikka paiskia sitä vasten työpöytää.

Tämän jälkeen voit muotoilla taikinasta juuri sen muotoisen kuin leivästä haluat tai laittaa vuokaan. Jätän tarkoituksella tässä kohtaa vähän kauneusvirheitä. Kliininen, tasainen leipä on tylsä.

Anna leivän taas kohota kunnolla.

Paista 200c asteessa noin 50min. Laita uuniin vesiastia jotta leipäsi saa rapean pinnan.


Leipä on valmis silloin kun pohjaa koputtaessa kuuluu ontto kumiseva ääni.

Hyvässä leivässä on rapea kuori ja riittävä suola. Olen aina valmis tappelemaan reunapalasta.
 
Tästä leivästä tuli niin hyvä, että markettien leivät jäävät jatkossa hyllyyn. Mikään ei voita vastaleivottua tuoretta leipää.

Voit hakea vaihtelua leipään lisäämällä taikinaan esim; valkosipulia, pähkinöitä, rusinoita, porkkanaa, oliiveja. Vain mielikuvitus on rajana.

Tein tälle leivälle levitteeksi valkosipulivoita. Kunpa voisin pukea maun sanoiksi...

P.S. En ole ennen huomannut lasteni syövän neljä viipaletta leipää iltapalaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti