Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. maaliskuuta 2015

Huikea kuvasarja siitä miten kala fileoidaan.

Kuvassa pääosaa esittää suoraan uinnista napattu tuore Mäntyharjusta kotoisin oleva siika. 
Minulla on tuttu kalamies joka soittaa aina kun hänellä on minulle tuoretta kalaa. 

Tämä siika on siis pöydälläni neljä tuntia pyynnin jälkeen. 

No niin, aloitetaan. Tämä homma tehdään fileointiveitsellä. Terävällä sellaisella. Veitsi on ohut, kapea ja siksi joustavampi kuin tavallinen kokkiveitsi.

Viillä kalaan etummaisen evän takaa selkärankaan asti suora viilto. (Kuva 3)

Käännä veitsen terä pyrstöön päin
(kuva 4)

Pidä vasemmalla kädellä kiinni kalan päästä ja vedä veitsi selkärankaa pitkin pyrstöön saakka.



Nyt sinulla pitäisi olla kuvan mukainen file pöydällä. (vasen)
 

Leikkaa kylkiruodot irti. Vie veitseä ruotoja pitkin alaspäin jottei veitsi leikkaa liikaa lihaa pois.


Toisen kyljen fileen saat kun käännät kalan ja viet taas veitsen selkärankaa pitkin kohti pyrstöä. Tämä meni kerralla hyvin. 


Sormen osoittamaan kohtaan ei juurikaan lihaa jäänyt. Perkeistä voit tehdä kalakeitto pohjan tai kalaliemen. Poista siolloin ensin kidukset.

Voit poistaa fileestä nahan jos haluat. Aloita pyrstöstä ja vie veitsi nahkaa pitkin toiseen päähän.


Kuvasta näet miten vähän lihaa jäi nahkaan kiinni. Mitä vähemmän, sen parempi.


Voit lopuksi nyppiä keskellä filettä olevat pystyruodot ruotopinseteillä pois. Tunnet ruotorivin sormella kokeilemalla. Siian liha on niin hauras, että tämä toimii paremmin 
lohikalalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti